سالم سازي آب شرب
سالم سازي آب شرب
تنها ماده اي كه به سه حالت جامد، مايع و بخار در طبيعت يافت مي شود آب است. آب براي نوشيدن بايد از لحاظ تميزي و بهداشتي مناسب باشد، ميزان مصرف آب بهداشتي براي هر فرد بالغ ۲ تا ۸ ليوان در روز مي باشد(نوشيدن آب كافي براي سلامت پوست و بدن لازم بوده و باعث عملكرد صحيح اعضاي بدن مي گردد)، شايد جالب باشد كه بدانيد بدن آقايان بيشتر از خانم ها در طول روز به آب نياز دارد.
كاهش آب بدن باعث تعرق زياد، اسهال و استفراق و… مي شود
در نگاه اول آبي قابل آشاميدن است كه صاف، زلال ، بي رنگ ، بي بو و داراي شرايط زير باشد:
الف – آلوده به ميكروب ها و ويروس هاي بيماري زا نباشد.
ب – مواد سمي و مسموم داخل آب نباشد.
ج – مواد معدني و آلي موجود در آب براي بدن انسان مضر نباشد.
آب در طبيعت از طريق رودخانه و درياها، آبهاي زيرزميني مانند چشمه ، چاه و قنات تامين مي گردد كه بيشتر اين آب ها جهت مصرف مستقيم براي آشاميدن مناسب نمي باشد و بايد قبل از مصرف آن را تصفيه نمود. براي تصفيه نمودن آب نياز است ابتدا عوامل آلوده كننده آب را شناسايي نماييم كه در زير به آن اشاره كرده ايم.
سالم سازي آب شرب
موارد ناخالصي ها و آلودگي هاي متداول آب
بايد اين را در نظر گرفت كه آب صددرصد بهداشتي و سالم در طبيعت يافت نميشود. در آب ممكن است ناخالصي و آلودگي هاي زير ديده شود البته بايد بدانيم كه عوامل آلوده كننده آب بسيار مي باشد و در اينجا ما قصد ذكر تمامي آن ها را نداريم و به مهمترين و شايع ترين عوامل آلوده كننده آب اشاره خواهيم كرد.
– گازهايي مانند دي اكسيد كرن ( Co2 ) ، ازت و …
– مواد معدني موجود در آب شامل انواع فلزات (روي، آهن ، منگنز ، مس ، روي ، كرم و …)
– مواد آلي موجود در آب مانند تركيبات شيميمايي حاوي كربن
– مواد جامد معلق در آب مانند زباله ها
– مواد زنده در آب مانند باكتري ها و قارچ ها
مواد آلي و معدني موجود در آب تا حدي براي بدن لازم بوده و آب را خوش بو و گوارا مي كند. ولي وجود بيش از حد اين مواد در آب بخصوص كلسيم ، منيزيم ، آهن و مس باعث سختي آب شده و در طولاني مدت باعث ايجاد بيماري هاي مختلف از جمله بيماري سنگ كليه و نيز بيماري هاي قلبي عروقي مي گردد.
همچنين آلودگي هاي زيادي از طريق فاضلاب بيمارستان، كلينيك ها، مدفوع، ادرار و استحمام وارد آب ميشودكه براي بدن انسان مضر مي باشد و بايد قبل از مصرف آن ها را از آب جدا نمود در ادامه به روش هاي جدا سازي آلاينده ها از آب يا همان تصفيه آب اشاره مي نماييد.
با جوشاندن آب مي توان تاحدي ميكروب هاي آب را از بين برد ولي براي حذف نيترات از آب آشاميدني اين روش كاربرد ندارد و امروزه براي حذف كامل آلاينده هاي آب از روش هاي نوين تصفيه آب (اسمز معكوسRO) استفاده مي شود.
سالم سازي آب شرب
سالم سازي آب شرب
آبي كه براي آشاميدن در نظر گرفته ايد را حتما بايد قبل از نوشيدن تصفيه نمود، به خاطر وجود ذرات با ابعاد مختلف بايد طي چندين روش و مرحله اين كار انجام شود البته براي تصفيه آب از روش هاي مختلف استفاده مي شود كه در اينجا به صورت خلاصه به آن اشاره مي نماييم.
از پكيج هاي تزريق كلر براي گند زدايي و از بين بردن مواد زنده موجود در آب مانند باكتري و قارچ ها استفاده مي شود.
با استفاده از سند فيلتر يا فيلتر شني (Sand Filter) مواد جامد معلق در آب را از آب جدا مي كند.
با استفاده از كربن فعال يا كربن اكتيو (Active Carbon) رنگ، بو و طعم نامطلوب از آب حذف مي گردد.
از فيلتر كارتريج براي حذف ذرات كوچكتر از ۱ميكرون استفاده مي شود.
استفاده از روش اسمز معكوس (RO) براي حذف ذرات تا يك هزارم ميكرون
استفاده از اشعه ماوراي بنفش (UV) و سيستم ازن زني براي حذف ميكروب ها
سالم سازي آب شرب
پالايش آب